Elke werkgever heeft overeenkomstig het KB asbest van 16 maart 2006 (arbeidswetgeving) een aantal verplichtingen m.b.t. de bescherming van het personeel dat door de betreffende werkgever in gebouwen of aan bepaalde installaties tewerk gesteld wordt. Dit betekent in grote lijnen een verplichte opmaak van een asbestinventaris en uitwerken van uitgebreide preventiemaatregelen bij eventuele werken (Wie mag wat? Welke werkwijze? Welke randvoorwaarden?)
Eenieder die personeel tewerk stelt is een werkgever, gaande van zelfstandigen, winkels en warenhuizen, aannemers, ziekenhuizen, RVT’s, scholen, overheden tot privébedrijven van diverse grootte.
Niet de verhuurder of eigenaar van een gebouw of installatie, maar wel de werkgever die er personeel in tewerk stelt staat in voor de opmaak van een asbestinventaris met risicoanalyse en beheersplan en kan zich hier voor laten bijstaan door een erkend labo. Dit betekent dat er zowel bij normale tewerkstelling in een gebouw (vb administratie) als bij technische werken in een gebouw of aan een installatie (onderhoudswerken, renovatie, afbraak,…) een asbestinventaris met risicoanalyse en beheersplan aanwezig dient te zijn. In gebouwen met bouwjaar vanaf 1999 zal normaal geen asbest meer te vinden zijn gezien het verbod op het gebruik van asbest in bouwmaterialen van oktober ’98. De wetgeving vermeldt evenwel geen vrijstelling met betrekking tot opmaak van een asbestinventaris voor dergelijke recentere gebouwen.
De asbestinventaris met risicoanalyse wordt voorgelegd aan het comité en de PA-arbeidsgeneesheer. Zij geven hun advies over de asbestinventaris en de beheersmaatregelen. De bevoegde overheid is in dit geval de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (Toezicht Welzijn op het Werk).
Er zijn twee soorten asbestinventarissen: een destructieve en een niet-destructieve asbestinventaris.
Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld voor er onderhouds- of renovatiewerken gebeuren in een gebouw of voor het gesloopt wordt.
Een visuele of niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de rechtstreeks asbestmaterialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Deze asbestinventaris is van toepassing als een werkgever werknemers te werk stelt.
Copyright D&B SOLUTIONS BVBA 2018 | All rights reserved | BTW BE 0698 838 280